YENİ' HABERLER:
Loading...

Telefonunuzda bu numarayı kontrol edin!

Telefonunuzu değiştirmenin zamanının geldiğini düşünüyorsunuz ama yeni bir akıllı cebe akıtacağınız kadar bol paranız yok. Uzun vadeli taksitlere de sıkışıp kalmak istemiyorsunuz. O halde çözüm, ikinci el telefonlara bakmaktan geçiyor. Ancak kullanılmış telefon satın alırken dikkat etmeniz gereken birkaç şey var.
Telefonunuzda bu numarayı kontrol edin!

Çalıntı mı? Çalıntı bir telefonu satın almadığınızdan emin olun. Yeni aldığınız telefonun peşinden polislerin gelip kapınızı çalması üzücü bir durum olabilir. Binlerce telefon, farklı ülkelere dağıtılarak habersiz tüketicilere satılıyor.

Çalıntı mı? Satıcıya telefonun IMEI kodunu (veya duruma göre ESN veya MEID kodlarını) sorun ve internetteki çeşitli kaynaklardan telefonun çalıntı olup olmadığını araştırın.

Çalıntı mı? IMEI kodunun kayıtlı olup olmadığını BTK’nın IMEI sorgulama servisinden ücretsiz olarak öğrenmeniz mümkün.

Android mi, iPhone mu? Üzerinde düşünmeniz gereken konularından bir tanesi de işletim sistemi.


Fiziksel görünümü İkinci el telefon alırken ilk bakacağınız şeyin onun görünümünü yakından incelemek olduğunu biliyoruz. Ancak sadece çiziklere ve arka kapağın sallanıp sallanmadığına bakmakla yetinmeyin.

Fiziksel görünümü Telefonun içine herhangi bir sıvı kaçtıysa, onun yavaşça bozulmasına neden olabilir.

Fiziksel görünümü Arka kapağı açın ve pil etiketinin renginin kaçıp kaçmadığına bakın.

Fiziksel görünümü Pilin değiştirilmiş olabilme ihtimaline karşın diğer etiketlerin de renginin atıp atmadığına bakın.

Fiziksel görünümü Metal parçalardaki renklerin değişmiş olması, su hasarının bir işaretidir.

Fiziksel görünümü Çiziklere bakarken cihazın açık olmasına dikkat edin.

Fiziksel görünümü Kamera lensinde çizik olup olmadığına da bakın.

Teknik özellikleri İhtiyacınızı karşılayacak teknik özelliklere sahip bir telefon satın alın.

Teknik özellikleri Kameranın teknik özelliklerini araştırın. Videolu aramalar yapacaksanız ön kameranın olup olmadığına bakın.

Teknik özellikleri İnternette dolaşmak ve video izlemek için saatlerinizi harcıyorsanız, geniş ekranlı bir telefon tercih edebilirsiniz.

Teknik özellikleri Tüm bunlar için telefon modelini internette aratıp üreticinin web sitesini ziyaret etmeniz yeterli.

Teknik özellikleri Bunun yanında telefon yeni gibi görünse bile bazı işlevleri çalışmıyor olabilir.

Teknik özellikleri Dokunmatik ekranın, kameranın ve diğer özelliklerin çalışıp çalışmadığına bakın.

Teknik özellikleri Bir bileşenin bozuk olması, dahili devrelerde sorun olduğu ve telefonun yakın zamanda tamamen bozulacağı anlamına gelebilir.

Android mi, iPhone mu? Kişiselleştirme ve çok yönlülük sizin için daha önemliyse, Android'i tercih etmeniz yerinde olabilir.

Android mi, iPhone mu? Kolay kullanım, güvenlik ve düz, hoş bir tasarım için iPhone'u tercih edebilirsiniz.


---------------------------------------------------------------------

WhatsApp'ta son görülme (last seen) kapatma nasıl yapılır?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

İnternet çocukların yeni şeyler öğrenirken eğlenebileceği bir okul ve oyun alanıdır. Büyüdükçe interneti sosyal ağlar kurmak için de kullanırlar: arkadaşlarına e-posta gönderirler, anlık mesaj yollarlar, web günlükleri tutarlar, kişisel web sayfaları oluştururlar, müzik paylaşırlar ya da oyun oynarlar.
Çocukların karşılaştıkları sakıncalı durumları ya da tehditleri ebeveynlerine bildirme konusunda isteksiz olmaları işleri daha da karmaşık hale getirebilir. Çocuklara çevrimiçi ortama girmeye başladığı andan itibaren riskli veya sorunlu durumlar ya da uygunsuz içeriklerle karşılaştıklarında ne yapmaları gerektiği ve ne zaman büyükleri ya da kurumları bilgilendireceği öğretilmelidir.

Ebeveynler interneti öğrenecek

Aileler ve çocukların daha bilinçli bir bilgisayar ve internet kullanıcısı olmalarını amaçlayan "Bilgi Toplumunda Aile" eğitim seminerleri başlıyor. Seminere, HABERTÜRK de destek veriyor.

Microsoft Türkiye'nin aileler ve çocukların daha bilinçli bir bilgisayar ve internet kullanıcısı olmalarını amaçlayan "Bilgi Toplumunda Aile" eğitim seminerleri 24 Nisan pazar günü başlıyor. HABERTÜRK'ün de destek verdiğini seminerlerin ilki Microsoft Türkiye Ankara Ofisi'nin ev sahipliliğinde gerçekleştirilecek. Seminerde, anne ve babalara bilgisayar ve internet konusunda bilgi verilecek. Çocuklar için de benzer amaca yönelik çalışmalar yapılacak.

"Bilgi Toplumunda Aile" seminerlerinin ailelere yönelik programı bilgisayar-çocuk-aile, bilgisayar ve video oyunları, sosyal paylaşım ağları ve bilgisayar güvenliği konularını kapsıyor. Eş zamanlı olarak çocuklara yönelik olarak verilecek eğitimlerde de bilgisayar ve internetin eğitim amaçlı kullanımı, bilgisayar ve video oyunları, sosyal paylaşım ağları ve çevrim içi oyunlarda güvenlik gibi konular ele alınacak. Microsoft Türkiye, konuyla ilgili açıklamasında, kurumsal sosyal sorumluluk vizyonuna işaret ederek, bu seminerlere ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Güvenli İnternet

Microsoft Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Programları Yöneticisi Erdem Erkul, "Günümüz çocukları, teknolojiyi ve onun getirdiği yenilikleri yakından takip ediyor, bilgisayar ve interneti çok iyi bir şekilde kullanıyorlar. Toplumumuzda güvenli internet ve bilgisayarın daha güvenli kullanımı konusunda daha fazla farkındalık oluşturmak ve velilere yardımcı olmak amacıyla destek olduğumuz ‘Bilgi Toplumunda Aile' seminerlerine başlamış bulunmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. Seminerlere, aralarında Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, İnternet Kurulu, Türkiye Bilişim Derneği, Microsoft Türkiye ve HABERTÜRK de destek veriyor.

Seminerlerin akademik desteği ise ODTÜ, ODTÜ Enformatik Enstitüsü ve Hacettepe Üniversitesi tarafından sağlanıyor.

Microsoft Ankara Ofisi'nde gerçekleştirilecek olan seminerler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler Bilgi Toplumunda Aile projesi için özel olarak hazırlanmış web sayfasını ziyaret edebilir. 

Ne kadar bilgi verirseniz o kadar tehlikedesiniz

Basit ama gerçek bu... Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri nedeniyle zarar görmemenin en temel yolu kişisel bilgileri olabildiğince saklı tutmak. İşte Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiler ışığında Facebook hakkında gerçekler ve alınabilecek önlemler...
Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre sanal sohbet mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor. Hacker’lar, chat yaparken kendi görüntüsü yerine daha önce kaydedilmiş güzel bir kadına ait kamera görüntüsünü kullanıyor. Ve internette kadın arayışına çıkan erkekleri kolayca ağına düşürüyor.
Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet kullanımı arkadaşlık edinme ve sohbetlerini farklı bir alana, sanal ortama taşıdı. Ancak bu durum yeni bir mağdur türü ortaya çıkardı: “sanal sohbet mağdurları”. Hacker’lar, Facebook, MySpace, Twitter, Skype, MSN Mirc, Yahoo Messenger gibi sohbet ortamlarında şifreleri ele geçiriyor. Daha sonra şifre sahibi gibi yazışarak arkadaşlarından sanal âlemde borç kontör ya da para istiyor. Polis kayıtlarına göre özellikle MSN şifrelerinin çalınmasıyla birlikte sanal sohbet mağduru vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Resmi verilere göre 2009 yılı içinde sadece İstanbul’da 319 kişi e-mail adresi hack’lendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. 359 kişi hakkında ise internette başkalarına ait fotoğraf ve kimlik bilgileri ile profil oluşturdukları gerekçesiyle yasal işlem yapıldı. 2010’un ilk üç ayında 134 kişi hakkında aynı gerekçeyle yasal işlem uygulandı.
Şifre nasıl çalınıyor?: MSN şifresi genelde bir yazılım aracılığıyla çalınıyor. Kullanıcı hataları şifrelerin hacker’ların eline geçmesi için yeterli olabiliyor. Gönderilen masum gibi gözüken dosyaların (CV, resim vs.) açılması veya trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifreleri en kolay ele geçirme yöntemleri. Özellikle trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifrenin ele geçirilmesi ile sınırlı kalmıyor bilgisayarınızın tüm tuş hareketleri hacker’lar tarafından kayıt altına alınıyor. Böylece banka ve kredi kartı bilgileri bile ele geçirilebiliyor.
Web kamera tuzağı
Uzmanlar MSN tuzaklarının en fark edilmeyenleri arasında Web kameralı tuzağın yer aldığını belirtiyor. Web kamerası aracılığı ile karşınızdaki şahıs ile aynı anda görüntülü konuşma olanağı kötü niyetli kişilerin sinsi planlarına alet edilebiliyor. Bazı programlar yardımı ile chat yaptığınız kişi kendi görüntüsü yerine daha önce kaydedilmiş başkasına ait videoyu gösterebiliyor. Hacker’lar önce kadın profile oluşturup internette kadın arayışına çıkan erkekleri kolayca ağlarına düşürebiliyor.
Tanışıp kısa bir sohbetin ardından web kameralı sohbet talebinde bulunuyorlar. Kabul ettiğiniz andan itibaren yani kamera açılır açılmaz karşınıza kadın görüntüsü çıkıyor. Siz o anda kadınla konuştuğunuzu sanıyorsunuz ama aslında klavyede size yazan kişi bir erkek oluyor. Hacker’lar bu şekilde ağlarına düşürdükleri erkekleri erotik sohbetlerle etkileyip soyunmaya bile ikna edebiliyor ve o görüntüleri kayıt altına alıyorlar. Şantaj malzemesi yapılan görüntüler kullanılarak da o kişiden para ya da kontör gibi isteklerde bulunuyorlar.
Bilişim suçları ile mücadele eden polisin diğer tespitlerine göre “kandırmaca” mesajları da bir başka yöntem. “Selin sana mesaj gönderdi”, “Gamze seninle arkadaş olmak istedi. Resmine bakmak ister misin?” “Haberi gördün mü?” veya “Senin için bak ne hazırladım” gibi ilgi çekici linkler gönderiliyor. O linklere tıklanması halinde kurbanlar sahte web sayfasına yönlendiriliyor. MSN ya da iletişim halinde olduğunuz sistemin şifrelerinin ya da kişisel bilgilerin yazılması isteniyor. Tuzağı fark edemeyen kullanıcılar ise şifresini ya da diğer bilgileri o sayfanın açılacağını düşünüp yazdıklarında şifreleri çalınmış oluyor. Hacker bununla da yetinmiyor. Şifresini ele geçirdiği kurbanın hesabına girerek listesindeki kişileri de benzer yöntemlerle tuzağa düşürüyor.
Şifre oluştururken kullanılan gizli şifrelerin ise dikkatli seçilmesi gerekiyor. Annenizin kızlık soyadı, doğum yeri, ilk evcil hayvanınızın adı, tarihte en sevdiğiniz kişi, tuttuğunuz futbol takımı gibi gizli sorulara verilen cevaplar hacker’ların cevabını en çok tahmin ettiği sorular. Örneğin futbol takımlarına genellikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor yazılıyor. Zaten 4 denemenin sonunda sistem blokesi devreye girdiği için hacker’ın gizli sorunun cevabını bulma ihtimali artıyor.
Siber tehdit kurbanları arkadaşlarından uzak kalabilir, okulu kaçırabilir, depresyon yaşayabilir, intiharı düşünebilir ve hatta teşebbüs edebilir. Ayrıca siber tehdidi gerçekleştiren kötü kişinin istismarı kalıcı olabilir; üniversite yöneticileri, işverenler, arkadaşlar ve internette arama yapan herkes internette yer alan yalanları ve hakaretleri bulabilir.
Siber tehditler bunları gerçekleştiren kötü çocukların da canını yakar. Öğretmenleri tarafından genelde sevilmezler, arkadaş edinmeleri veya arkadaşlık sürdürmeleri çok zordur. Daha yüksek oranda başarısız ilişki, işte başarısızlık, uyuşturucu kullanımı veya hapis içeren bir gelecekle karşı karşıyadırlar.
Uzmanlar biraz dikkatle web kamera tuzağına düşülmeyeceğini belirtiyor. Sistem Mühendisi Osman Demircan hacker’ların yine virüs program yardımı ile web kamerasını kontrol altına alarak size ait kamerayı çalıştırabildiğini de söylüyor. Yani siz başka bir şeyle uğraşıyor olsanız bile hacker kameranızı çalıştırıp sizi izleyebiliyor. Demircan özellikle karşılıklı sohbet sırasında şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Yüz yüze görüşüp tanışmadığınız kişilerle sanal ortamda ne kadar samimi de olsanız kesinlikle kameralı görüşme yapmadan önce o kişi olduğundan emin olunuz. MSN’deki kişi kim olursa olsun kesinlikle kamera karşısında hareketlere dikkat edilmeli. Cinsel içerikli hareketlerde bulunmamak gerekiyor. En güvenilen kişi tarafından bile müstehcen görüntüler kaydedilip o ya da görüntüyü ele geçiren kötü niyetli kişilerce şantaj malzemesi yapılabilir. Web kamerasında görüntülü konuşma yapılan kişinin gerçek olup olmadığı test edilebilir. Kamera karşısındaki kişiden, “sağ elini kaldır, saçını tara, elini yüzüne götür” gibi komutlar vererek test edebilirsiniz. Eğer verdiğiniz komutlar yerine getirilmiyorsa web kamera derhal kapatılmalıdır.
_ Facebook.com
_ Twitter
_ friendfeed.com
_ Mynet Eksenim
_ Netlog.com
_ MySpace
_ Hi5.com
_ Yonja.com
_ Badoo.com
_ Garantiarkadas.com
_ Yazarkafe.com
_ Net.sabah.com.tr
_ googleBuzz
FarmVille çılgınlığı
Bu arada FarmVille, çete savaşları, okey, tavla gibi oyun ve hobileri Facebook’u iyice bağımlı hale getirdi. Sanal çiftlikte tarlayı ekip, ürünü hasat etmek ve çiftliği düzenlemek, ya da restoranda oyalanmak ya da balıkları besleyip sanal akvaryumu cazip hale getirmek çoğu zaman saatlerce zaman kaybına neden oluyor. Araştırmalara göre mesai saati içinde sadece FarmVille’e yani sanal çiftliğe bir göz atmak en az yarımsaatlik iş kaybına neden oluyor. İşte tümöğeleriyle “facebook gerçeği”...eden

‘Profilime kim baktı?’ uygulaması tam bir yalan

Facebook kullanıcılarının pek çoğu profiline kimin baktığını, fotoğraflarını kimin gördüğünü merak ediyor. Bu nedenle de “Profiline bakanı gör”, “Profiline kim bakmış” veya “Seni takip edeni bul” uygulamaları sıkça kullanılıyor. Ancak uzmanlar uygulamaların kesinlikle yüklenmemesi gerektiği görüşünde. Çünkü bu uygulama, kullanıcılara yetki vermediği gibi uygulamayı kabul edenlerin kişisel bilgileri, bu uygulamayı geliştirip servise koyanların eline geçebiliyor. Uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profiline yüklüyor, ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profillerine sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanlara göre bu tür uygulamalarda listeleri ya gelişigüzel oluşturuyorlar ya da “fotoğraflarını” en son güncelleyen isimleri baz alarak liste yapıyorlar.
Facebook’ta güvenlik için yapılması gerekenler
1 Güvenlik ayarlarınızı kimsenin göremeyeceği şekilde yapın. 2 “Duvar yazıları” yerine özel mesajlar gönderin. 3 Güvenlik ayarları doğru yapılandırılmış olsa da, kritik kişisel bilgilerinizi sayfaya eklememeye dikkat edin. 4 Mini feed ve news feed’te, bilgi ve durum değişikliğinin görüntülenmemesi için gerekli ayarları yapın. 5 Başkalarının sizin ne kadar facebook kullandığınızı görmesini istemiyorsanız, “News feed and mini feed” bölümüne girip “Show times in my mini feed” seçeneğini iptal edin.
Her arkadaşlık isteği kabul mü?
2009’da Sophos adlı şirket, Facebook kullanıcılarının kişisel verilerini çalmanın ne kadar kolay olduğunu ispatlayan bir araştırma yaptı. İki sahte Facebook hesabı açılarak, rasgele kullanıcılara arkadaşlık teklifleri yapıldı. İşte o araştırmanın sonuçları... - Kullanıcıların %46’sı tanımadığı kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul ediyor. - Kullanıcıların %89’u doğum tarihlerini paylaşıyor. - Kullanıcıların %30-40’lık kesimi aile ve arkadaşlarıyla ilgili bilgileri paylaşıyor. - Kimlik hırsızlarının, bu bilgileri kişilere veya şirketlere karşı kullanmaları sıkça görülüyor.
Ünlüler mağdur oluyor Bilişim Suçları Büro Amirliği’ne başvuran türkücü Nur Ertürk, 5 bin hayranının olduğu Facebook sayfasının çalındığını söyleyerek şikâyetçi oldu. “Sayfama girmek istediğimde başaramadım. Birisi girip şifremi değiştirmiş. Bunu kim neden yaptı bilemiyorum Bu kişiden şikâyetçiyim” dedi. Araştırma başlatan polis Nur Ertürk’ün sayfasının şifresini Trabzon’dan bir hackerin çaldığını belirledi.
‘Anti Demet Akalın’ Şarkıcı Demet Akalın da Facebook’tan ağzı yananlardan. Kendi adına “Anti Demet Akalın” adına Facebook sayfası oluşturulan ünlü şarkıcı hakaretlere daha fazla dayanamayıp soluğu poliste aldı. Kendisine hakaret edenleri tanımadığını ve o kişilerin bulunmasını isteyen Akalın bu kişilerin cezalandırılmasını istedi.
uzaktan korunmak için neler yapılmalı?
Emniyet yetkilileri, MSN adres ve şifresinin hack’lenmesi ve buna bağlı dolandırıcılık suçunun, şikâyete bağlı bir suç türü olduğunu belirterek, kişileri elde edilebilen tüm delillerle birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat etmeye çağırdı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Turan Odabaş ise güvenli bir MSN’in püf noktalarını şöyle sıraladı. 1 MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalı. 2 MSN adresleri için seçilen gizli soruMSN hırsızlarının yanıtını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen yanıt unutulmamalı. 3 Kontör şifresi istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalı. MSN’den bu tür isteklerde bulunan arkadaşlarınızla mutlaka telefonla görüşüp teyit alın. 4 Chat ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz gibi konularda şahsi bilgiler vermeyin. Güvendiğiniz kişilere bilgi verirken, tanımadıklarınızın çevrenizde olmamasını sağlayın. 5 Mail adreslerinize gelen şüphelimail’ler “en yakın arkadaşınızdan gelmiş gibi gözükse bile” kesinlikle açılmamalı ve silinmeli. Gerekirse mail’lerin geldiği şahıslar aranarak teyit edilmeli. 6 MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır.
Sosyal paylaşım siteleri sanal tuzaklarla dolu

Emniyet yetkililerinin verdiği bilgiye göre sanal sohbet mağdurlarının sayısı her geçen gün artıyor. Hacker'lar, chat yaparken kendi görüntüsü yerine daha önce kaydedilmiş güzel bir kadına ait kamera görüntüsünü kullanıyor. Ve internette kadın arayışına çıkan erkekleri kolayca ağına düşürüyor. 

Gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet kullanımı arkadaşlık edinme ve sohbetlerini farklı bir alana, sanal ortama taşıdı. Ancak bu durum yeni bir mağdur türü ortaya çıkardı: "sanal sohbet mağdurları". Hacker'lar, Facebook, MySpace, Twitter, Skype, MSN Mirc, Yahoo Messenger gibi sohbet ortamlarında şifreleri ele geçiriyor. Daha sonra şifre sahibi gibi yazışarak arkadaşlarından sanal âlemde borç kontör ya da para istiyor.

Polis kayıtlarına göre özellikle MSN şifrelerinin çalınmasıyla birlikte sanal sohbet mağduru vatandaşların sayısı her geçen gün artıyor. Resmi verilere göre 2009 yılı içinde sadece İstanbul'da 319 kişi e-mail adresi hack'lendiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. 359 kişi hakkında ise internette başkalarına ait fotoğraf ve kimlik bilgileri ile profil oluşturdukları gerekçesiyle yasal işlem yapıldı. 2010'un ilk üç ayında 134 kişi hakkında aynı gerekçeyle yasal işlem uygulandı.

Şifre nasıl çalınıyor?

MSN şifresi genelde bir yazılım aracılığıyla çalınıyor. Kullanıcı hataları şifrelerin hacker'ların eline geçmesi için yeterli olabiliyor. Gönderilen masum gibi gözüken dosyaların (CV, resim vs.) açılması veya trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifreleri en kolay ele geçirme yöntemleri. Özellikle trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlar şifrenin ele geçirilmesi ile sınırlı kalmıyor bilgisayarınızın tüm tuş hareketleri hacker'lar tarafından kayıt altına alınıyor. Böylece banka ve kredi kartı bilgileri bile ele geçirilebiliyor.
Bilgisayarınızı koruyun• Otomatik güncellemelerle tüm yazılımların güncel olmasını sağlayın. Antivirüs, SPAM (İstenmeyen e-posta), casus yazılım engelleme programlarını kullanın ve güvenlik duvarınızı etkinleştirin.
Hassas bilgileri paylaşırken dikkatli olun• Hassas bilgilerinizi girmeden önce web sayfasının güvenli olduğuna dair işaretleri kontrol edin; https ve altındaki kapalı kilit simgesine dikkat edin. • Bir e-posta veya anlık mesaj (IM) talebine yanıt olarak hassas bilgiler vermeyin.
Tıklatmadan önce düşünün• Göndereni tanıyor olsanız bile bir e-posta veya IM'deki ekleri veya bağlantıları tıklatmadan önce düşünün; bunlar sahte olabilir. Gönderenden mesajın gerçek olduğunu onaylatın veya adresi kendiniz girerek resmi web sitesini ziyaret edin. • Açılan pencerelerdeki bağlantılar veya düğmelere tıklatmayın.
Tahmin edilmesi zor şifreler kullanın• Çevrimiçi hesaplarınızın, bilgisayarınızın ve diğer aygıtların şifresinin en az sekiz karakterden oluşmasına dikkat edin ve içinde büyük/küçük harf, sayı ve simge kullanın. • Şifreler ve PIN numaralarını gizli tutun. Bunları çalışma arkadaşlarınız veya işletmelerle (internet kafe işletmecisi gibi) paylaşmayın veya kimseye vermeyin. • Her yerde aynı şifreyi kullanmayın.
İstenmeyen e-postalara karşı korununUyarı mesajları, yazım veya gramer hataları, gerçek olamayacak kadar güzel teklifler gibi dolandırıcılık göstergesi olan hassas bilgi taleplerine karşı dikkatli olun. Şüpheli web siteleri konusunda sizi uyaran bir filtre kullanın.
Verilerinizi hareket halindeyken koruyun• Halka açık Wi-Fi nin şifresi yoksa bilinki güvenilir değildir. • Kaybetmeniz veya çalınma ihtimalini hesaba katarak dizüstü bilgisayarınızdaki (veya USB flash sürücüdeki) verileri şifreleyin. • Dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve PDA'yı cüzdanınız kadar dikkatle koruyun.
Şifrenizi Korumak için 7 İpucuBilgisayarınızı, cep telefonunuzu, kredi kartı bilgisi verdiğiniz alışveriş sitelerindeki ve kişisel bilgilerinizi bıraktığınız sosyal arkadaşlık ağları da dahil olmak üzere tüm web sitelerindeki hesaplarınızı tahmin edilmesi zor şifrelerle koruyun. Tahmin edilmesi zor şifreler en az sekiz karakter uzunluğundadır ve büyük ve küçük harf, rakam ve simgelerden oluşan bir kombinasyondur. Bu şifrelerin sizin tarafınızdan hatırlanması kolaydır ancak başkaları tarafından tahmin edilmesi güçtür.
1 - E-posta ya da IM aracılığıyla asla şifrenizi göndermeyin• Şifrelerinizi arkadaşınız, aileniz bile olsa e-posta, anlık mesaj ya da metin mesajlarında asla paylaşmayın.
2 - Bir e-posta ile şifreniz isteniyorsa asla vermeyin• 48 saat içinde cevap vermezseniz hesabınız kapanacak diyen ve kullanıcı adı ve şifrenizi e-posta üzerinden açılacak linklerle yenilemenizi isteyen maillere asla cevap vermeyin. Bu sizin kimliğinizi çalmak için bir tuzaktır.
3 - Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayardan gerçekleştirin.• Halka açık bir bilgisayarda veya halka açık kablosuz bağlantı kullanarak kendi bilgisayarınızda kesinlikle banka işlemleri, alışveriş yapmayın, fatura ödemeyin veya diğer kişisel işlerinizi gerçekleştirmeyin. • Arkanızdan sizi izleyenlere dikkat edin. Şifre, PIN, kullanıcı adı ya da bu tip diğer hassas bilgileri arayan insanlar halka açık bir bilgisayar ya da telefonunuza girerken parmaklarınızı veya ekranı izleyebilir 
4 - Şifrenizi gizli tutun• Şifrenizi arkadaşlarınızla ailenizle, özellikle çocuklarınızla paylaşmayın.
5 - Şifrelerinizi iyi saklayın• Şifrenizi bilgisayarınızdaki bir dosyada tutmayın ya da şifrenizi telefonunuza yazmayın. Bu PIN numaranızı ATM kartınızın üzerine yazmakla aynı şeydir.
6 - Birden fazla şifre kullanın• Banka ve diğer önemli işleriniz için ayrı ayrı şifreler kullanın
7 - Şifrelerinizi 30 günde bir değiştirin• Mutlaka şifrelerinizi düzenli bir şekilde değiştirin. Çocukların güvenliği için...
• Uygunsuz içeriğe ya da suç unsuru içeren intihara yönlendirme, müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı ya da uyuşturucu kullanmasını teşvik eden internet yayınlarına yönelik ihbarlarınızı ihbar@ihbarweb.org.tr adresine gönderin, 0312 582 82 82 nolu telefona bildirin ya da http://www.ihbarweb.org.tr/ adresindeki ilgili alanlarda form doldurun.
• Acilen bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvurun.
• Fiziksel tehditler, taciz, kötü niyetle yüzyüze görüşme veya suistimalleri acilen 155’e bildirin.
• Uygun olmayan içerikler veya davranışları internet servis sağlayıcısına, cep telefonu şirketine veya web hizmetine bildirin.
• Çocuğunuz sınıf arkadaşı veya ekibindeki bir arkadaşı tarafından tehdit alıyorsa okul veya topluluk kuruluşunu arayın.
• Kimlik çalınması ya da dolandırılma söz konusuysa ihbar.bilisim@iem.gov.tradresine mail atın, ya da 0212 636 2973 nolu telefondan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü’ne başvurun.
Mesajlaşırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Mesajlaşmak da herhangi bir web hizmeti gibi riskler barındırabilir. Dikkatsizce mesajlaşmak gizliliğinizi riske sokabilir, banka hesabınızı boşaltabilir ya da bilgisayarınıza hasar verebilir.
İstenmeyen mesajlar tıklatıldığında casus yazılım veya virüs yükleyebilecek bir bağlantı içerir. Casus yazılımlar Web etkinliklerinizi takip etmek veya girdiğiniz şifreler veya hesap numaralarını kaydetmek için kullanılabilir. Virüsler, bilgisayarınıza zarar verebilir veya IM ya da e-posta hesaplarınızdaki adreslerinizi çalabilir ve sizden geliyormuş gibi görünen bir mesajla virüsü herkese gönderebilir.
Halka Açık Ağlarda Güvenlik İçin Yapılması Gerekenler
• Halka açık kablosuz bağlantı noktalarında dizüstü bilgisayarınızı güvenlik duvarı, antivirüs, istenmeyen e-posta ve casus yazılım önleme programlarıyla koruyun.
• Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayarda gerçekleştirin. Zor durumda kalmadıkça halka açık bilgisayarlarda ya da komşunun şifresiz ağı üzerinden fatura ödemeyin, banka işlemleri gerçekleştirmeyin, alışveriş yapmayın.
• Arkanızdan sizi izleyenlere dikkat edin. Şifre ve kullanıcı adı girerken parmaklarınız veya ekran izlenebilir.
• Halka açık bilgisayar kullanıyorsanız uygun koruma yöntemleri olmadığında bilgisayar korsanları ve kimlik hırsızları ne yaptığınızı casus yazılımlarla izleyebilir.
• Halka açık bir bilgisayarda bilgili bir hırsız bilgisayara girdiğiniz tüm şifreleri veya hesap numaralarını kaydetmesi için casus yazılım kurmuş olabilir.
• Kablosuz ağ mutlaka bir şifre ile korunmalıdır. WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) şifreleme teknolojisi kullanın.
• İnterneti kullanmadığınız zaman kablosuz bağlantıyı kapatın
• Otomatik güncellemelerle tüm yazılımlarınızı güncel tutun.
• Kablosuz bağlantı noktasının güvenlik düzeyini kontrol edin. Birçok bağlantı noktası ücretsiz Wi-Fi sağlar; bazıları ücretli bağlantı sunar. Bir ücret ödemenizi gerektirse de en güvenli olanını seçin.
• Ağın web sitesindeki gizlilik beyanını kontrol edin. Gizlilik beyanı yoksa işlerinizi evdeki bilgisayarınızda yapmayı tercih edin.
• Halka açık bir bilgisayar kullanıyorsanız ekranınızda kişisel verileriniz varken kısa bir süre için bile olsa bilgisayarı bırakmayın.
• İzlerinizi silin. Web tarayıcılar, şifreleriniz ve ziyaret ettiğiniz her sayfanın kaydını tutar.
• Bir siteye girmeden önce tarayıcının şifrelerinizi depolama özelliğini kapatın.
• Bir siteye üye olduğunuzda sitenin şifre ve kullanıcı adınızı kaydetmediğinden emin olun.
• İşiniz bittiğinde kullanıcı adı ve şifrenizle girdiğiniz hesabınızdan “logout ya da çıkış” sekmesine basarak güvenli çıkış yapın ve tarayıcı penceresini kapatın. Daha sonra o bilgisayardaki çevrimiçi etkinliğinizin geçmişini silin.
Alışveriş yaparken dikkat edilecek hususlar
• Saygın mağazalar ve satıcılardan satın alın.
• Saygınlık durumlarını bilmiyorsanız internetteki yorumları okuyun; bu güvenirliliğin en büyük göstergesidir.
• Link üzerinden giderken yanılma ihtimalini hesaba katın ve web adresini kendiniz yazın.
• Bilgilerinizi üçüncü kişilere satıp satmadıklarını öğrenmek için sitenin gizlilik ilkelerini okuyun.
• Bilgilerinizin güvende olduğunu gösteren işaretleri kontrol edin. Şifreleme, aktarım sırasında verilerinizi koruyan önemli bir güvenlik önlemidir. http https’ye dönüşürse ve kapalı kilit simgeleri bulunuyorsa güvenlidir.
• Mali işlemlerinizi evinizdeki bilgisayardan yapın.
• Teslimat ve taşıma ücretleri, garantiler, teslimat tarihi ve ürün ve para iadesi ilkeleri gibi satış koşullarını kontrol edin.
• Sadece satın alma işlemi için yetecek kadar bilgi verin. Gerekmediği halde banka hesap bilgileri, TC Kimlik numarası veya benzeri verileri soranlara karşı dikkatli olun.
• Ödemek için güvenli bir yöntem seçin. Kart sahibi için koruma sağlayan bir kredi kartı veya sanal kart kullanın.
• Şifrenizi, adresinizi ve kredi kartı verilerinizi depolayan siteler konusunda dikkatli olun. Bu bilgileri depolayan ve alışveriş esnasında bir daha sormayan web sitelerine karşı dikkatli olun.
• Onay kodu veya e-posta mesajı ve makbuz da dahil siparişinizin bir kopyasını yazdırın veya kaydedin. Satıcıdan gelen bağlantıları tıklamak yerine siteye kendiniz girin ve ödemeyi kendiniz doğrulayın.
• Hesap ekstrenizi her zaman kontrol altında tutun.

Google Chrome'da arama geçmişi nasıl temizlenir?

Nasıl Twitter fenomeni olunur?

Wetransfer'de dosya yükleme nasıl yapılır?

WhatsApp nasıl kullanılır?

WhatsApp internet tabanlı bir mesajlaşma ve dosya paylaşımı uygulamasıdır. WhatsApp kullanabilmek için kullanıcının mobil internet ya da Wi-Fi bağlantısı olmalıdır.  WhatsApp ilk kullanımda kullanıcının kişilerinizi ontrol eder. Kişileriniz arasında başka WhatsApp kullanıcıları varsa bunları bulup size gösterir ve listeye ekler. Kullanıcı da doğrudan bu insanlarla mesajlaşmaya başlayabilir. İsterse listesindeki isimlerle grup sohbeti yapabilir veya onlara cinazlarıdaki dosyalardan gönderebilir.  WhatsApp kullanıcıları işletim sisteminden bağımsız olarak birbirleriyle ücretsiz mesajlaşmalarına olanak tanır. Yani Android kullanıcıları ile iOS kullanıcıları veya BlackBerry kullanıcıları ile Symbian kullanıcıları birbirleri ile mesajlaşabilir ya da fotoğraf paylaşabilir.

Kocaeli Üniversitesi GSF Fotoğraf Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özer Kanburoğlu
Kocaeli Üniversitesi GSF Fotoğraf Bölümü Başkanı 

Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğrafta pozlama nasıl yapılır?