YENİ' HABERLER:
Loading...

Change.org'da “Change.org Kapatılsın” Kampanyası Açıldı

change-org-kapatilsin-kampanyasi

Sosyal farkındalık yaratarak sanal dünyada imza toplamayı amaçlayan Change.org, bu kez kendisinin kapatılması için bir kampanyaya ev sahipliği yapıyor. Twitter fenomeni, açtığı kampanyayla siteyi kendi farkındalık yöntemini kullanarak eleştiriyor.
Sanal ortamda yapılan imza kampanyalarının etkili olup olmadığı konusunda farklı aktivist gruplar tartışadursun, harekete geçen bir Twitter fenomeni oldu. “Odun Herif” lakaplı, Melih Gökçek ile atışmalarından tanıdığımız fenomen, e-posta kutusuna gelen imza kampanyalarından sıkılmış olacak, “Change.Org Kapatılsın” adlı bir kampanya başlatmış. “İnsanların eyleme geçmesinin önüne geçtiği, saçma sapan imza kampanyalarıyla insanların gazını alarak kitlelerin harekete geçme kabiliyetlerini öldürdüğü” gerekçesiyle siteye karşı kampanya başlatan Odun Herif, kampanya altında ve sosyal medyada destek mesajları almasına rağmen henüz 1500imzaya ulaşmış.

196 ülkede 70 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Change.org, diğer dillerde olduğu gibi Türkçe sayfasında da başarıya ulaşan kampanyalar için bir bölüm yer alıyor. Alınan bazı kararların bu kampanyalar sonucu değiştirildiğinin iddia edildiği bölümde, bazı kampanyalarda kişiler gerçekte birbiriyle buluşup dava açabiliyor, kendi güçlerinin yettiği bazı sorunları bireysel olarak çözüyorlar; ancak imzaların kullanıldığına dair resmi bir belge veya kanıt sunulmuyor. Dolayısıyla kararın imzalar sayesinde mi, yoksa oradaki kampanyadan bağımsız olarak mı değiştiği konusunda bir belirsizlik söz konusu.
Hemen hemen her gün e-posta kutusuna gelen kampanyaları okuyup imzalayan, daha sonra nasıl sonuçlandığını bile araştırmayan masa başı aktivizmini eleştiren ve bu soruna dikkat çeken kampanya çok imza toplasa da, toplanan pek çok imza gibi bunlar da bir kenarda duracağından ve ayrıca uluslararası kullanıma sahip olduğundan sitenin kapanmama olasılığı çok yüksek. Ancak en azından bir eyleme geçme duygusuna kapılıp gerçek bir farkındalık oluşturduğunu sananlara kampanyaların sonuçlanmadığını kanıtlayacağından, faydasını bu şekilde görmüş olacağız.