YENİ' HABERLER:
Loading...

Kabul Ettiğiniz Kullanım Koşulları Ne Kadar Korkunç Olabilir?

kullanim-kosullari-ne-kadar-korkunc-olabilir

Yüklediğimiz bütün uygulamalar, kullandığımız bütün hizmetler yükleme kayıt esnasında bir dizi Kullanım Koşulu kabul etmemizi istiyor. Okumadığımız bu koşullarla uygulama sahibine nasıl izinler veriyoruz?
İleri, ileri, ileri deyip kabul ettiğimiz bütün koşullar şirketlere özel hayatımıza karışma hakkı doğuruyor. Hepsinin hemen hemen aynı içerikleri kapsayan koşulları koyduğunu söyleyebiliriz. Gizlilik ve güvenlik konusunda en sabıkalı servis Facebook'un Messenger uygulamasını indiren 1 milyon kişiye dayattığı izinlere bir göz atalım. Uygulama;
  • Ağ bağlantılarınızı kontrol etme yetkisine sahip.
  • Sizden izin almaksızın telefon numaralarını arama, onlara SMS atma yetkisine sahip. Bu yetki hem beklenmedik ücretlendirmelere sebep olurken, hem de bu uygulamayla bağlantı kuran zararlı yazılımların bu açıktan faydalanmasına yol açabilir.
  • İzin istemeksizin kameranızı kullanarak video ve resim çekme, mikrofonunuzu kullanarak ortam seslerini kaydetme yetkisine sahip. Böylece yukarıda bahsettiğimiz gibi yine zararlı yazılımların özel hayatınıza karışabilmesinin önünü açıyor.
  • Telefonunuzda gerçekleştirdiğiniz aramamesajlaşma gibi her türlü eylem geçmişine ulaşma izniyle beraber, kayıtlı kişilerin tüm bilgilerini elde etme yetkisini elinde bulunduruyor. Yani sadece siz değil telefonunuzdaki herkes herhangi bir veritabanına kopyalanma riskiyle karşı karşıya.
  • Telefondaki diğer uygulamalarla bağlanabilmek adına her türlü hesap bilgisine erişim yetkisine sahip. Başkalarının yanında saklayarak yazdığınız parolalarınız ve hesap bilgileriniz ulu orta Facebook'un veritabanına geçmiş olmuyor.
  • Telefonunuzun bütün özelliklerini öğrenme yetkisine sahip. Bu, telefon numaranızdan cihaz seri numarasına, telefonu ne zaman açıp kapattığınızdan sinyal verilerine kadar tüm bilgilere erişim hakkı demek oluyor.
Sürekli yayınlanan kullanıcı davranışı istatistikleri, hedef kitlenize göre durum yazmak için en uygun saatler gibi verilerin sosyal medya sayfalarında yer alması bu tür izinlerle şirketlerin elinin altında bulunan kaynaklarla oluşturulabiliyor. Bu koşulları bizden gizlememelerine rağmen okuması uzun ve zahmetli olduğundan göz ardı ediyoruz. Ayrıca okusak da uygulamayı herkes kullanıyor diyerek görmezden geliyoruz. Ancak ücretsiz sandığımız bu uygulamaların sahipleri, aslında bu tür izinleri bizden alarak araştırma amaçlı toplayacağı veriler için harcayacağı paradan tasarruf ediyorlar; yani kullanım bedeli olarak bilgilerimizi satın alıyorlar.
Kullanım koşullarını kabul ederken verdiğiniz tüm bu izinlerin yüklediği sorumluluğunun bilincinde bir kullanıcı olmanızı dileriz.
Facebook Messenger
Facebook MessengeriPhone, iPad, iPod Touch İçin Facebook Mesajlaşma Uygulaması
Facebook Messenger
Facebook MessengerWindows Phone için Anlık Mesajlaşma Uygulaması
Facebook Messenger
Facebook MessengerAndroid İçin Facebook Mesajlaşma Uygulaması
Facebook Messenger
Facebook MessengerFacebook Mesajlaşma Programı
Facebook Messenger
Facebook MessengerBlackBerry İçin Facebook Mesajlaşma Uygulaması
Windows İçin Facebook Messenger
Windows İçin Facebook MessengerFacebook Mesajlaşma Programı
Facebook Messenger for Windows 7
Facebook Messenger for Windows 7Windows 7 İçin Facebook Mesajlaşma Programı