YENİ' HABERLER:
Loading...

Sosyal Medyada İçerik Kaldırma Talebi Lideri Türkiye

   

Konvansiyonel ve yeni medya araçlarına sansür uygulanması konusunda dünyada üst sıraları zorlayan Türkiye, kamusal aklında oturtamadığı ifade özgürlüğü kültürünün doğal bir sonucu olarak sosyal medya araçlarında dolaşımda olan içeriklerin sansürlenmesi konusunda da koltuğu kimselere kaptırmadı. 

Twitter’ın içerik kaldırılma talebi gelen hesap ve tweetleri içeren her türlü hukuki belgeyi ve kararı yayınladığıChilling Effects, Nisan-Haziran döneminde TwitterGoogle ve YouTube içeriklerinin kaldırma taleplerinin geldiği ülkeleri açıkladı. Son 3 aylık dönemdeki sansür talebi hareketlerine değinen rapor birçok veri ile dikkatleri çekti. Raporun en dikkat çekici tarafı ise bu sürede gelen dünyadaki 56 içerik kaldırma talebinin 36′sının Türkiye’ye ait olmasıydı. Farklı bir ifade ile anlatmak gerekirse Türkiye içerik kaldırma taleplerindeDünya birinciliğini elde etti. İçerik kaldırma taleplerini interaktif bir harita üzerinde de gösteren Chilling Effects sansürün ülkelere dağılımını gösteren verilerine göre 56 adet içerik kaldırma talebinin 6′sı Google, 5′i YouTube, 46′sı Twitter‘a gelen mahkeme kararlarını kapsıyor. YouTube taleplerinin gösterilmediğini haritada gelen taleplerinin bir kısmını DMCA telif hakları sebebiyle olduğunu da eklemek gerekiyor. 36 içerikle ipi göğüslediğimiz raporda, Türkiye’nin ardından en fazla içerik kaldırma talebi gönderen ülke 5 başvuru ile Pakistan. 

MAHKEME KARARLARI GÖRÜNTÜLENEBİLİYOR

Chilling Effects interaktif harita ile kaldırma talebi rakamları dışında talebe neden olarak gösterilen mahkeme kararlarını şeffaf de şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunuyor. Örneğin İstanbul üzerine geldiğimizde karşımıza çıkan bir belge Küçükçekmece 5.Sulh Ceza Mahkemesi’nin ses kayıtları dolayısıyla bir Twitter hesabının engellemesini kapsıyor.