YENİ' HABERLER:
Loading...

Google Chromecast İncelemesi

Chromecast
Merhaba arkadaşlar. Bugün sizler için Google'ın geçtiğimiz ay içerisinde çıkarmış olduğu Chromecast ürününün incelemesi yazacağım. Chromecast basit olarak, akıllı telefonunuzdaki, tabletinizdeki veya laptop'unuzdaki video, müzik ve resim görüntülerini akıllı televizyonunuza aktarmayı sağlayan oldukça ufak bir ürün.
Tanıtım
Chromecast, Google tarafından çıkarılan bir yayın yöneticisi. Kullanımı oldukça basit olan bu cihaz salonunuzda bulunan akıllı televizyonu kullanarak tablet, akıllı telefon ve laptoplarınızdaki resimleri, müzikleri ve videoları izlemenize imkan sağlıyor.
Cihazın uyumlu olarak çalıştığı 6 uygulamadan 5'i Google'ın kendi uygulaması ve cihaz uygulama desteği konusunda şuan için zayıf kalıyor. Yinede YouTube, Google Play Music, Google Play Movies & TV , Google Chrome ve Netflix ile uyumlu olarak çalışan uygulama pek çok seçeneği beraberinde getiriyor.
Google, Chromecast'i çıkararak Apple TV ve Roku ile rakip olmak için gerekli fidanları ekti diyebilirim. Uzun süredir hizmet veren Apple TV ve Roku bakalım Google'ın bu hamlesinden ne kadar etkilenecekler.
35 $ gibi uygun bir fiyatla piyasaya sürülen Chromecast'in satış rakamları hakkında Google'dan bir bilgi gelmedi.
Chromecast
Chromecast kutusu içinden çıkan parçalar ;
Chromecast, kullanım kılavuzu, adaptör , HDMI bağlantı kablosu ve USB güç kablosu. Oldukça şık ve küçük bir kutu içine yerleştirilmiş olan Chromecast, akıllı televizyonlarınıza takıldığında neredeyde orda olduğunu bile belli etmiyor.
Şuan yetersiz uygulama desteği bulunan Chromecast ürünü için medya şirketleri yaptığı açıklamalarla birlikte pek çok uygulamanın hazırlanma aşamasında olduğunu ve en kısa süre içerisinde çıkarılacağını duyurdular. Chromecast için oldukça iyi bir haber olan yeni uygulama desteği sayesinde, evinizdeki akıllı televizyon ile çok daha fazla işlem yapabilir hale geleceksiniz. Rakiplerinin de bu konuda uzun süredir çok yol katetmediğini düşünerek Google'ın avantajlı durumda olduğunu söylebilirim.

2:

Tasarım ve Arayüz

chromecast
Görüntü itibari ile USB bellekleri andıran Chromecast oldukça ufak bir ürün. 72 x 35 x 12 milimetreboyutlarında ve 34 gram ağırlığında olan cihazı cebinizde taşırken orada olduğunu unutmamak zor.
Tasarımı ufak olan ürünün üst yüzeyinde sadece chrome ikonu, yazısı ve bir adet güç ışığı bulunmakta. Arka yüzeyinde herhangi birşey bulunmayan cihazın, arka yuvarlak kısmında USB güç kablosunu takmak için giriş ve onun yanında ufak bir tuş bulunuyor. Bu tuş sayesinde Chromecast'inizi başka bir akıllı televizyon ve internet bağlantısı ile çalıştırmak istediğinizde fabrika ayarlarına hızlıca geri getirip sıfırlayabilirsiniz. Chromecast'in üzerinde HDMI girişi bulunmazken, ucundaki giriş sayesinde televizyonunuzun HDMI girişine takılabilir.
chromecast arayüz
Arayüze baktığımızda karşımıza oldukça sadece kullanışlı bir tasarım çıkıyor. Kurulum işlemlerini oldukça basit olarak yapmanızı sağlayacak olan arayüzü çok beğendim. Kurulum işlemlerini bir sonraki aşamada anlatacağım. Akıllı telefon, laptop yada tabletleriniz üzerindeki arayüz ile akıllı televizyonunuzun ekranında çıkan kullanışlı arayüzler sayesinde hiç bir kullanıcının kafası ürünü kullanırken kafası karışmaz. Gerekli olan tüm bilgilerin büyük yazılarla birlikte bulunduğu arayüzde, ihityacını olan herşeyi basitleştirilmiş şekilde size sunuluyor.

3:

Kurulum ve Kullanım

chromecast kurulum
Google Chromecast'in kurulumu oldukça basit ve kısa süre içinde tamamlanıyor. Akıllı televizyonunuza Chromecast'i taktıktan sonra USB güç kablosunu televizyonunuzun USB portuna, USB portu yoksa adaptöre bağlayarak prize takabilirsiniz. Daha sonra tablep, laptop yada akıllı telefonunuzdan gerekli internet sayfasına bağlanarak yüklemeniz gereken yazılımı indiriyorsunuz. Aynı zamanda kullanmak istediğiniz cihazı evinizdeki Wi-Fi'ye bağlayarak gerekli yükleme işlemlerini takip edebilirsiniz.
Chromecast'i Android, iOS , Mac ve Windows yüklü bilgisayarlarınızda ve akıllı cihazlarınızda çalıştırabilirsiniz.
chromecast kullanım
Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra Chromecast kullanmaya hazır hale gelir. Artık akıllı telefon, laptop ve tabletlerinizi kullanarak akıllı televizyonunuz ile Youtube, Netflix ve diğer desteklenen platformlar üzerinden resim, müzik ve video görüntüleme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ipad 2 ile yaptığımız kurulum ve kullanım işlerimde herhangi bir problemle karşılaşmadık. Kurulum işlemi bittikten sonra yukarıdaki resimde görüldüğü gibi YouTube videoları üzerine Chromecast işareti ekleniyor. Bu işareti kullanarak dilediğiniz an tablet, akıllı telefon ve laptop üzerindeki görüntüyü akıllı televizyonunuza aktarabilirsiniz.
chromecast görüntü
Chromecast'in güzel özelliklerinden biri ise, televizyona aktardığınız görüntüler bir yandan devam ederken siz YouTube üzerinde başka videolara bakmaya devam edebilir aynı zamanda izlemek istediklerinizi listeye ekleyerek televizyondaki videodan sonra yayınlanmasını sağlayabilirsiniz.
Küçük bir cihaz olmaısna rağmen ev ve iş yerlerimizde büyük kolaylık sağlayabilecek olan Chromecast'in çalışma performansı oldukça başarılı. Kendi yaptığımız testte herhangi bir problem olmamasına rağmen, internet üzerinde yaptığım araştırmalarda bazı cihazlar ile Chromecast kullanımı sırasında, video gösterimlerinde ufak gecikmeler yaşanabildiğini gördüm. Çok büyütülmeyecek bir sorun olmasına rağmen Google'ın bu problemi en kısa sürede çözeceğine eminim.

4:

Genel Değerlendirme

Artıları
  • Android, iOS , Mac ve Windows PC'ler üzerinden akıllı televizyona resim, müzik ve video görüntüsü aktarabilme
  • Kurulum ve kullanımı kolay
  • Ufaklığı nedeniyle taşımsı oldukça basit
  • En ucuz medya adaptörü
Eksileri
  • Yeterli uygulama desteği bulunmaması
  • Görüntü aktarımının internet taracısıyla sınırlı olması
  • Windows Phone desteğinin bulunmaması
  • Destekleyen tek tarayıcının Google Chrome olması
Chromecast, ufaklığı ve işlevselliği sayesinde hem benim hemde bir çok kullanıcının beğenisini kazanmış durumda. 35 $ gibi uygun bir fiyata sahip olması bile almak için yeterli bir sebepken oldukça güzel yenilikler sunan cihazı satın alarak, evinizin salonunda keyif yapabilirsiniz.
Göze batan eksi yanlarından birisine değinmek gerekirse, Windows Phone 8 ve Windows RT'ler için desteklememesi diyebilirim. Android ve iOS'tan sonra en çok kullanıcıya sahip olan platform için desteğinin gelip gelmeyeceği hakkında henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
En büyük rakibi Apple TV'den bir adım önde bulduğum Chromecast'i denemek isteyen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim.