YENİ' HABERLER:
Loading...

İnternette Güvenli Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternette Güvenli Alışveriş

Merhaba sevgili takipçilerimiz. Günümüzde internetten alışveriş hemen hemen hepimizin bir kere de olsa gerçekleştirdiği, beğendiği ürünü veya hizmeti bu yolla temin ettiği bir yöntem. Peki yaptığımız bu alışverişlerin güvenliğinden ne derece eminiz? Güvenli alışveriş nasıl yapılır? Bu yazımızda internette güvenli alışverişiçin gerekli ipuçlarını paylaşacağız. Hem ürün çeşitlerinin daha fazla olması, hem daha düşük maliyetler, hem de satın aldığımız ürünün ayağımıza kadar teslim edilmesi bizi cezbetmekte. Birçok marka da daha düşük maliyetler nedeniyle bu sistemi tercih etmekte. Daha düşük personel maliyetleri, elektrik gibi çoğu mağaza masrafının olmaması, depolama maliyetlerinin daha düşük olması kullanıcılara daha düşük fiyat verilmesini sağlayabilmekte. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü günümüzde internetten alışveriş çok yaygın bir hale gelmiş durumda. Her yaygın kullanılan sistemde olduğu gibi bu yoğunluk kötü amaçlı çevrelerin de dikkatini çekebilmekte. İnternet üzerinden yapılan hırsızlıklar ve kredi kartı bilgileri gibi kişisel bilgilerin çalınması beraberinde şu sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor: İnternetten alışveriş yapmak güvenli midir?
Bizim yorumumuza göre bu güvenlik biraz da bize bağlı. İnternet üzerindeki alışverişler bir çift taraflı bilgi alışverişi oldukları için alışveriş yaptığımız site ne kadar güvenli olsa da bizim kullandığımız bilgisayarda güvenlik önlemlerine dikkat etmiyorsak kredi kartı bilgilerimizin çalınması ihtimali mevcuttur. Peki hangi önlemler bizim alışverişlerimizi daha güvenli kılar? Dilerseniz bu sorumuzun yanıtlarına bir göz atalım.

2 :İnternette Güvenli Alışveriş
internetten alışveriş yapmaya niyetlendiysek önce kendi sistemimizin güvenliğini sağlamalıyız. Sistemimizde yer alan bir kötü amaçlı yazılım yaptığımız işlemleri takip edebilir ve klavye girdilerimizi kopyalayabilir. Bu nedenle ilk önce bu kötü amaçlı yazılımlardan kurtulmalıyız. Bu iş için yaygın antivirüs programlarından birini kullanabiliriz:
AVG AntiVirus Free Edition
AVG AntiVirus Free EditionÜcretsiz Virüs Koruma Programı
avast! Free Antivirus
avast! Free AntivirusBedava Antivirüs Programı
Avira Free Antivirus
Avira Free AntivirusÜcretsiz Antivirüs Programı
Kaspersky Anti-Virus
Kaspersky Anti-VirusKaspersky Antivirüs Programı
[program=16963}
Antivirüs programları kullanmak sistemimizdeki yerel tehditlerden korunmamızı sağlasa da eğer firewall özellikleri yoksa internet bağlantısı yoluyla dış kaynaklardan gelen müdahalelere karşı yetersiz kalmaktadırlar. Bu nedenle harici bir Firewall programı kullanarak bilgisayarınıza dışarıdan erişim yapılmasını engelleyebilirsiniz. Bunun yanında antivirüs programı tarafından tespit edilemeyen virüsler interneti kullanarak bilgisayarınızdan dışarıya bilgi göndermek istediğinde firewall sayesinde bu hareketleri engelleyebilir ve güvenliğinizi sağlayabilirsiniz. Comodo Firewall bu amaç için kullanabileceğiniz ücretsiz bir yazılımdır:
Comodo Firewall
Comodo FirewallÜcretsiz Güvenlik Duvarı
Mümkünse VPN Hizmetlerini Kullanın
IP adresinizin çalınmasını engellemek ve işlemleriniz sırasında iz bırakmamak için anonim gezinti imkanı sunan VPN servislerinden birini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Uzaktaki bir bilgisayar üzerinden internet bağlantısı kurmanıza imkan veren bu servisler IP adresinizin gizli kalmasını sağlarlar. Bu yolla IP adresinizi farklı bir IP adresiymiş gibi göstererek dolandırıcılıklardan korunabilirsiniz. Aşağıdaki VPN yazılımları size bu konuda yardımcı olabilir: 
Hotspot Shield
Hotspot ShieldÜcretsiz Proxy Programı
Spotflux

Engelli Web Sitelerine Giriş ve Güvenlik Program


3:

Hangi Sitelerden Alışveriş Etmeliyiz?


Bilgisayarımızın güvenliğinden emin olduktan sonra alışveriş yapacağımız sitenin güvenliğinden emin olmalıyız. Eğer daha önceden alışveriş yapmadığımız veya ismini duymadığımız bir siteye rastladıysak bir ön araştırma yapmamız yerinde olacaktır.
Öncelikle firmayı arama motorları üzerinden aratarak internet siteleri ve yapılan alışverişler hakkında yorumları inceleyin. Güvenilir bir kaynaktan edineceğiniz kullanıcı tecrübeleri olası bir dolandırıcılık tehdidini önlemenize yardımcı olacaktır. 
İnternet ticareti ile uğraşan sitenin açık iletişim bilgilerini verip vermediğini kontrol edin. Mümkünse emin olmadığınız sitelerin telefon numaralarını alarak bire bir görüşün ve sitenin varlığını teyid edin. Eğer yeni açılmış bir site söz konusuysa bu yöntem site ile ilgili arama motorlarında kullanıcı yorumları olmayacağı için gerekli olmaktadır.
Eğer alışveriş yaptığınız site ikinci el ürün ticareti yapan siteler gibi birçok farklı üreticinin ürünlerine yer veren bir ticaret portalıysa direkt üreticinin bilgilerini araştırmanız daha doğru olacaktır.
Güvenlik Sertifikalarına Dikkat Edin
Alışveriş yapacağınız sitenin uluslararası güvenlik standartlarını desteklediğinden emin olun. Bunun için sahip olduğu güvenlik sertifikalarına göz atabilirsiniz. Bu sertifikalar önemli uluslararası şirketler tarafından verilmektedir ve sitenin ticari işlemler sırasında gerekli güvenlik altyapısını bulundurup bulundurmadığını belgeler.
SSL olarak adlandırılan bu sertifikalar internet üzerinde ticari işlemler yapan taraflar arasında verilerin özel bir şifreleme yöntemiyle gönderildiğini ifade etmektedir. Yani sizin gönderdiğiniz kredi kartı bilgileri şifrelenir ve ancak ödemeyi kabul eden sistem tarafından işlenebilir. Sitenin bu sertifikaya sahip olduğunu öğrenerek alışverişinizin geleceğini garanti altına alabilirsiniz. Son yıllarda sitelerin bu sertifikaya sahip olduklarını adreslerine bakarak anlayabilirsiniz. "https" protokolü bir sitenin SSL sertifikasına sahip olduğunu anlatır. https, http protokolünün SSL sertifikalarıyla birleşmiş halidir. Tarayıcınızın adres çubuğunda yer alan kilit işareti de sitenin bu sertifikaya sahip olduğunu anlatır:
4:

Alışveriş Sırasında Yapılması Gereken İşlemler

Bütün bu tedbirlerin yanında bilgisayardaki eylemlerimizin takip edilmemesi için bazı özel önlemler almamız da gerekmekte.
Ekran Klavyesi Kullanın
Ekran klavyesi kullanımı keylogger gibi klavye girdilerimizi takip eden kötü amaçlı yazılımların kredi kartı bilgilerimizi çalmasını engeller. Hem Windows'un dahili bir özelliği olan ekran klavyesini hem de internetteki alışveriş sitelerinin klavyelerini aynı anda kullanmamız güvenliğimizi perçinleyecektir. Bazı karakterleri Windows ekran klavyesinden, bazılarını da internet sitesinin ekran klavyesinden girmek bu anlamda ek güvenlik sağlamakta.
Anlık Mesajlaşma Yazılımları ve Sesli-Görünütülü Sohbet Yazılımlarını Alışveriş Sırasında Kapatın
Eskiden Windows Live Messenger, şimdiki haliyle Skype gibi sesli/görüntülü/yazılı iletişim servisleri üzerinden kişisel bilgilerinize erişilmesi ihtimaller dahilindedir. Uzmanlar online bankacılık ve internet alışverişlerinizde bu tip yazılımları kişisel bilgilerinizin güvenliği açısından kapatmanızı tavsiye etmektedir. Güvenliğiniz açısından birkaç tıklamayla olası tehditleri engelleyebilirsiniz.
Sanal Kart Kullanın
Günümüzde çoğu banka internet alışverişleri için sanal kart hizmetini kullanıcılarına sunmakta. Bu kartlar bankaların internet sitelerinden ayarlanabilmekte. Sanal kartların güzel yönü kartın limitini belirleyebiliyor olmamız. Alışveriş yapacağımız tutar kadar bir limit belirleyip limiti alışveriş yaptıkça azalacak şekilde ayarlayarak sanal hırsızlıkların önüne geçebiliriz. Sonuçta kullanılabilir limiti olmayan bir kart bir hırsızın bile işine yaramaz.
Ödeme Şeklini Dikkatli Seçin
İnternet siteleri ödeme şekilleri için birçok farklı yol sunsa da imkanınız varsa en sağlıklısı malı alırken elden ödemesini yapmaktır. Artık gittikçe yaygınlaşan bir yöntem olan kapıda nakit ödeme seçeneği mesafeli alışverişlerde oldukça önemlidir. Seçtiğiniz üründen farklı bir ürün size ulaşırsa, size ulaşan ürün darbeli/arızalı/kusurluysa ya da ürün satıcının elinde yoksa herhangi bir ödeme yapmadan işlemi doğal olarak iptal etmiş olursunuz. Aldığınız ürün kapınıza ulaştığında kargocuyu bekleterek ürünleri kontrol edin, hasarlı olup olmadıklarını, amabalajının önceden açılıp açılmadığını, satın aldığınız ürün olup olmadığını kontrol edin, eğer aksi bir durum varsa kargocuya tutanak tutturarak ürünü teslim almayın.
Umarız bu güvenlik tavsiyelerimiz alışverişlerinizin daha güvenli olmasını sağlar. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.